Slijm bij ontlasting

Slijm bij ontlasting komt erg vaak voor. Meestal is het een niet ernstig bijverschijnsel als mensen gebruik maken van het toilet. In sommige gevallen echter moeten we ons zorgen gaan maken over slijm bij ontlasting.


 

Wanneer er al sprake is van dunne ontlasting en als daarbij ook veel slijm door de ontlasting wordt geconstateerd is het zaak om een huisarts te raadplegen. Dit moet dan echter veelvuldig voorkomen en niet beperkt blijven tot een enkele keer last hebben van dit probleem. Slijm bij ontlasting kan duiden op slecht werkende darmen en kan dus leiden tot aanmerkelijk grotere problemen.

Oorzaken slijm bij ontlasting

Vaak wordt slijm bij ontlasting veroorzaakt door darmklachten. Vaak is hier aanvullend onderzoek van de darmen noodzakelijk. Op deze manier kan vastgesteld worden waardoor er slijm bij de ontlasting wordt aangetroffen en daarnaast kan duidelijk worden wat de werkelijk oorzaak van dit probleem is.

Overigens is het normaal dat zich bij de ontlasting een normale hoeveelheid slijm af zal scheiden. Dit bevordert de normale stoelgang van mensen.

We onderkennen verschillende oorzaken van over overtollig slijm bij ontlasting :

  • Ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm
  • Prikkelbaar darm syndroom
  • Ziekte van Chron
  • BacteriĆ«le infectie van de darmen
  • Obstructie van de darmen


Aanvullend onderzoek slijm bij ontlasting

Bij overtollig slijm bij ontlasting is een aanvullend onderzoek zeker aan te bevelen. Naast dunne ontlasting is slijm bij ontlasting vooral lastig. In veel gevallen zal een monster van de ontlasting van de patiĆ«nt ‘op kweek’ gezet worden om de werkelijke oorzaak te achterhalen. Dit onderzoek wordt vaak in het laboratorium van het ziekenhuis verricht. De uitslag van het onderzoek kan dus enige weken duren.

Slijm bij ontlasting

Een obstructie in de darmen kan wel leiden tot verder onderzoek en zelfs medisch ingrijpen. Naast problemen met de ontlasting zullen er andere problemen voorkomen zoals bijvoorbeeld :